Zwierzaki

alpaki
ALPAKA – nie występuje w formie dzikiej, są zwierzętami hodowlanymi, przedstawicielami południowo-amerykańskiej rodziny wielbłądowatych .Przypomina wyglądem lamę, lecz jest mniejsza i z budowy ciała bardziej podobna do owcy. Dzięki gęstej sierści jest świetnie przystosowana do życia na dużych wysokościach. Największe stada hodowlane znaleźć można od południowego Peru po północne Chile i Argentynę. W związku z rosnącym zainteresowaniem hodowli tych zwierząt spotkać je można w innych krajach Ameryki Północnej i Europy a także Polsce. Alpaki hodowane są głównie dla wełny, z której produkuje się koce, poncza oraz odzież. Cechy charakterystyczne alpak to rozdwojona warga i ciągle rosnące siekacze w szczęce dolnej pozwalającej spasać różne gatunki roślin. Sierść jest bardzo delikatna, jednolita. Wełna wciąż rośnie. Kolor od białego po brązowo-czarny, czasem z białymi i brązowymi łatami. Młode alpaki mają delikatną, kremową sierść, która stopniowo ciemniej. Po urodzeniu waży ok. 1kg i w ciągu 9 miesięcy karmienia mlekiem osiąga wagę ok. 30 kg.
alpaki
DANIEL – Daniel zamieszkuje głównie lasy. Żyjące na wolności osobniki łączą się w mniejsze stada. W zagrodach i innych hodowlach regułą bywają stada liczące 70 i więcej sztuk. Poza porą rykowiska samce żyją w osobnych grupach i trzymają się z daleka od samic i młodych. Wszyscy członkowie stada liczą na siebie w kwestii bezpieczeństwa. Daniele mają bardzo dobry wzrok, słuch i węch. Gdy tylko jedno zwierzę dostrzeże coś podejrzanego, natychmiast ostrzega stado. Gody danieli trwają przeważnie od października do lutego. W Europie bekowisko kulminuje się w drugiej połowie października. Samice wydają młode na świat w następnym roku na wiosnę. Przed porodem samica zazwyczaj odłącza się od stada. Młode z białymi cętkami są ukryte aż do czasu, kiedy stają się tak silne, by móc towarzyszyć matce. Samice nie mają poroża. Samcom pierwsze rogi wyrastają w wieku ok. 2 lat. Wiosną gubią poroże, a w kwietniu-czerwcu wyrasta im nowe, zawsze trochę dłuższe rogi.
alpaki
PAW INDYJSKI - W naturze zamieszkuje lasy strefy tropikalnej oraz nadrzeczne zarośla Indie, Cejlon, Birma, Indochiny. W Indiach traktowany j z sympatią, jako tępiciel węzy i skorpionów, oraz ze względu na czujność – na widok drapieżnika (np. tygrysa) wszczyna głośny alarm. W Polsce jest ptakiem hodowlanym. Wygląd pawia jest zróżnicowany pod względem płci – samiec posiada charakterystyczny tren składający się z długich piór pokryw nadogonowych. Ozdobny tren u samców wyrasta dopiero w trzecim rok życia. W czasie toków jest on stawiany i rozpościerany przed samicami. Na przełomie lipca i sierpnia pióra te wypadają. Długość ciała to ok.220-225 cm. Samica natomiast mają brązowo-szarą barwę i jedynie skromną ozdobę z piór na głowie. Długość ciała ok. 80-95 cm. Okres godów, kiedy samce prezentują swoje treny rozpoczyna się w zależności od warunków pogodowych od końca kwietnia do końca maja. Samice znoszą wtedy od 3 do 7 jaj, wysiadują je około 30 dni .Na wolności gniazdo w gęstych zaroślach, na ziemi. Młode kury przystępują do znoszenia jaj w drugim roku życia. Pożywienie pawi to owady, pajęczaki, mięczaki, płazy, drobne ssaki, zielone części roślin, owoce, nasiona.
alpaki
GĘŚ KUBAŃSKA - Wywodzą się od łabędziowej gęsi chińskiej ( Cygnopsis cygnoides), nie jest jednak jednoznacznie określone miejsce, gdzie ją udomowiono. Jako kraje pochodzenia wymienia się Japonię, Chiny i Syberię. Mimo iż nie ma dokładnego miejsca pochodzenia nazwę zawdzięcza stepowej Niziny Kubańskiej, leżącej w południowo-wschodniej Rosji gdzie była hodowana. Sprowadzona do Polski w 1977 r. z fermy zarodowej w Krasnodarze znajdującej się w Rosji. Obie płcie ubarwione podobnie .Upierzenie szaro-brązowe z ciemną pręgą biegnącą przez tył głowy, szyję i tułów, dziób czarny, nogi koloru ciemno-czerwonego, a czasem czarnego. Samiec posiada większy wyrostek czołowy oraz silnie zaznaczone, zwisające podgardło. Masa ciała samców wynosi średnio 7 kg, samic natomiast 6 kg. Samice znoszą około 100 jaj w okresie niesności w seriach po 15 szt. Po złożeniu dwóch serii samica zaczyna wysiadywanie. Jaja są zawsze w białej skorupce o wadze ok. 120g. Inkubacja/wysiadywanie trwa 28-30 dni, po tym czasie wykluwają się pisklęta, który wierzchni puch jest szary, a spodni żółtawy. Z daleka sprawiają iż pisklęta są zielone.
alpaki
OWCA WRZOSÓWKA - Jest to jedna z ras owcy domowej, wywodzi się od północnych owiec krótkoogoniastych. Jest to rodzima, najstarsza rasa owiec w Polsce. Owce są drobnej budowy, dorosłe owce ważą ok. 32 kg, barany -40 kg. Występują w dwóch kolorach wełny: siwym oraz czarnym. U tryków szeroko rozstawione ślimakowate rogi, maciorki w zasadzie bezrożne. Mięso tych owiec przypomina dziczyznę. Mają niewielkie wymagania, wystarczy jej trawa, posiada duża odporność na choroby i są niezwykle wytrzymałe, nawet przy kilkudziesięciu stopniowych mrozach przebywają na zewnątrz. Maciorka to dorosła samica owcy użytkowana rozpłodowo, baran (tryk) to dorosły samiec użytkowany rozpłodowo, jagnię to młoda owca, skop to wykastrowany samiec owcy, przeznaczony na mięso. Dojrzałość płciową osiągają już w wieku 6-7 miesięcy. Potomstwo wydają dwa razy w roku, najczęściej mają ciąże bliźniacze. Jagnięta po urodzenie przez pół roku piją mleko matki i podglądają co jada się rano, a co wieczorem. Wszystkiego małe uczą się od matki.