WARSZTAT PIERNICZKOWY
TEMAT PIERNICZKOWE WARSZATY
Grupa docelowa – dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym, dorośli
Czas trwania – 3,5 – 4 h
zakres tematyczny- edukacja w zakresie produkcji zwierzęcej, dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej
WARSZTATY PIERNICZKOWE
-
Dzieci biorą udział przy powstawaniu ciasta na pierniczki, podczas którego poznają historię pierników
-
Każde dziecko otrzymuje fragment ciasta któremu nadaje kształt za pomocą tradycyjnych drewnianych form z drzewa osikowego
-
Podczas wypiekania pierników w piecu dzieci udają się na warsztat w terenie lub przerwę na posiłek.
-
Następnie przystępują do dekorowania swoich wypieków i pakowania w ozdobną torebkę
WARSZTATY W TERENIE
-
Oglądanie zwierząt, karmienie, głaskanie pod nadzorem gospodarza
-
O ptakach słów kilka - Wizyta w kurniku: m.in. dzieci dowiadują się np. dlaczego kura zjada kamyki?, oglądają jaja pochodzące od różnych ptaków z zagrody
-
Zakątek odkrywcy- przedmioty z dawnych czasów
-
Oglądanie starych sprzętów rolniczych naszych dziadków
PRZERWA NA POSIŁEK
-
Pierniczki własnego wyrobu, herbata
-
Zupa pomidorowa z makaronem , żurek z kiełbasa i ziemniakami
-
Możliwość własnego posiłku
-
Pożegnanie z zagrodą – możliwość zakupu pamiątek w sklepiku